Skrevet av Cecilie Trogstad Johnsen, kateketstudent
Boktittel: Jordvenn: venn med hele skaperverket
Forfatter: Eldbjørg Leinebø Ekre (red.)
Forlag: IKO – Kirkelig pedagogisk senter
Ved første øyekast virker Jordvenn som en litt kjedelig bok. Den er enkelt delt opp i tre deler som igjen er delt opp i undertitler. Designet av omslaget til boken ser mer ut som en rapport og på meg virker den lite inspirerende, men uttrykket
«skinnet kan bedra» passer godt her. Jordvenn – venn med hele skaperverket er en del av IKO sin bokserie Trosopplæring i praksis og er utviklet i samarbeid med Kirkens Nødhjelp og Samisk kirkeråd. Når man åpner boken skapes en forventing om å få nyttige og konkrete tips til hvordan bruke naturen og skaperverket inn i trosopplæringen. Den har fine illustrerende bilder, og det er tydelig markert hvor oppskriftene for aktivitetene er. Den har ikke rettet seg spesielt inn mot en aldersklasse, men har tiltak som passer barn og ungdom, selv om de ofte skriver om «barna» i boken.
Samiske tradisjoner for hele trosopplæringen
At samiske tradisjoner og praksiser tilhører kun samer, motbeviser denne boken. Den har gitt god plass for å inspirere hele trosopplæringen til å bruke dette, spesielt i møte med natur og skaperverk. Personlig er akkurat denne type informasjon noe jeg har savnet veldig og funnet lite av tidligere. Derfor gir dette boken et ekstra løft og gjør at den blir relevant for trosopplærere. Samiske tradisjoner og kultur har også en sentral del i alle de tre delene i boken og gir ordforklaringer samt ulike forslag til aktiviteter og tekster som er nyttige og brukbare. Den norske kirke har påtatt seg å drive et forsoningsarbeid med samisk tradisjon. Denne boken er en god ressurs for å få til dette, også i områder som tradisjonelt sett ikke har hatt så mye med det samiske å gjøre.
Første del av boka forklarer en del grunnlagstenkning i forbindelse til det nye begrepet jordvenn – relasjonen barn og ungdommen kan ha til naturen, og hvordan naturen i sin helhet kan påvirke oss når vi er ute i den. En grunnleggende tanke, nesten en form for mantra, som speiles igjennom hele boken, er «Jeg vil være en jordvenn». For å skape en relasjon med naturen trengs det et gjensidig samarbeid mellom to parter over tid. Med dette utgangspunktet gir ikke denne boken en quick fix til hvordan bli en jordvenn, men gir et godt utgangspunkt og motivasjon til å starte denne relasjonen og dette forholdet.
Ikke bare lokalmiljøet står på agendaen, men internasjonal tenkning om skaperverket og globale utfordringer er med i boken som klimautfordringer og flyktningproblematikk. Her kommer boka med praksiser som kan være til hjelp for å jobbe med disse temaene. Det er deilig å få en smørbrødliste som «Slik lager du uterommet:» etterfulgt av tips og ideer til utførelsen av aktiviteten. For meg er det akkurat dette jeg hadde håpet på å få av boken. Forslag til bibelvers, dikt og nettsteder gjør det lett å fylle aktivitetene med innhold. I tillegg viser boken til ulike aktiviteter fra ulike kirker rundt om i landet som benytter seg av naturen i sin trosopplæring. Her har man mulighet til å bli inspirert og kanskje gjøre noe lignende i sin egen kirke.
Trosopplæring og diakonalt arbeid vandrer i denne boken hånd i hånd. Mennesker som møter mennesker, i natur, stillhet og aktivitet. Å vandre sammen ute er en mulighet til å få samtaler med barn og ungdom, som kanskje mer enn de fleste har et behov for å snakke om tro, tvil og liv.
Siden jeg for tiden befinner meg og jobber i Oslo så tenkte jeg mye på hvordan bruke disse aktivitetene og forslagene inn i en bykirke. I forkant, før jeg leste denne boken, tenkte jeg at det er vanskelig å bruke «naturen» når man jobber i en kirke midt i byen. Jordvenn handler om å bruke naturen, men også nærområdet. Å bli en jordvenn handler like mye om gjenvinning av avfall som ble plukket opp rundt kirken, som å gå lange turer dypt inn i skogen eller på fjellet og holde gudstjeneste der. Å ha tjeneste i byen er ikke en grunn til å tenke at naturen er for fjern og utilgjengelig.
Jeg anbefaler denne til alle trosopplærere og diakoniarbeidere i hele landet, uavhengig av hvilken aldersgruppe du jobber med.