(Last ned artikkelen som PDF: fjellhamar.pdf)
For fem år siden oppdaget lederne i Fjellhamar menighet i Lørenskog at de eldste ungdommene i menigheten var 18 år gamle. De bestemte seg for å jobbe hardt for å beholde dem videre.
– Vi ville at de skulle ha sitt primærfellesskap i menigheten selv om de ble for gamle for ungdomsklubben, sier undervisningsprest Espen Hægeland.
De hadde en god stund brukt lederkurset MILK, som er beregnet på ungdommer som er konfirmert. For å beholde dem som var eldre enn 18 år, utvidet de vareutvalget til Skummetmelk, Lettmelk, Helmelk og Surmelk. Opplegget var inspirert av bibelverset fra Hebreerne om de som «trenger melk, ikke fast føde».
Tanken er at melken blir fastere og fastere jo eldre man blir. Når man passerer 18 år, hører man inn under «Helmelk». De har egne samlinger hjemme hos undervisningsprest Hægeland annenhver torsdag.
– Det er et fellesskap som er som en stor bibelgruppe, sier han om gruppen som har en fast kjerne på rundt 40 personer.
Det er dessuten utviklet en gudstjeneste som feires annenhver søndag klokken 17. Den har fått navnet «Idyll», og er et alternativ som er litt løsere i formen enn gudstjenesten klokken 11. Det er større muligheter for å delta, og det er undervisning, nattverd, forbønn og lovsang.
– Det er bra sted for noen-og-tjueåringene å møte andre unge voksne i menigheten, sier han.
– Hvorfor er det viktig å ha med denne aldersgruppen?
– For deres del er det viktig å ha et menighetsfellesskap. Mange ville nok funnet det i en typisk studentmenighet tidlig i 20-årene og så kanskje kommet tilbake til menigheten vår senere. Men noen gjør ikke det, og da er det viktig at vi kan tilby kontinuitet i menigheten vår. Samtidig er det viktig for oss å ha alle aldre til stede. Vi merker godt at vi har en del folk i 20-åra som er med og tar ansvar, og er forbilder for dem som er yngre igjen, sier han.
Hægeland trekker også fram at de har en rekke happenings hvert år. I fjor høst var en gruppe på rundt 40 unge voksne på tur til USA for å besøke menigheter og bli inspirerte.
Når man nærmer seg midten av 20-åra går man over i kategorien «Surmelk». De eldste av «melkebarna» i Fjellhamar menighet er 23 år, så Hægeland har ennå ingen erfaringer med hvordan overgangen til vanlig menighetsliv vil bli.
– Men vi tenker og håper at vi har klart å fylle det tomrommet som ofte oppstår mellom ungdomstiden og småbarnsfasen, sier han.
– Mange flytter for å studere. Gjør dere noe for å opprettholde kontakt med disse?
– Vi har en årlig festival som vi inviterer dem på. Og så er det mange som kommer hjem for å være med på disse happeningene, som jeg nevnte i stad. Dessuten ligger vi så nærme Oslo at mange fortsetter å være i menigheten selv om de studerer i byen.
Hægeland berømmer menigheten sin for å ta tak i et problem som mange sliter med.
– Vi er veldig heldige som har en menighet som er åpne for å tenke litt annerledes. Dessuten har vi fått noe økonomisk støtte fra Opplysningsvesenets Fond (OVF), som har gjort det lettere å arrangere turene våre.