Skrevet av Mari Almås
Det må selvfølgelig sies at det ikke finnes noen fasit på hvordan man planlegger og gjennomfører en tur, men om du bare får en god idé av det jeg deler, er det mer enn strålende!
Leirsted.
Det er det første som må bestemmes. Sjekk litt rundt i området der du bor (greit å slippe å reise så veldig langt av gårde). Det kan også være greit å sjekke mer enn et sted for å sammenligne litt priser! Ofte er det også nokså fullbooket på de forskjellige leirstedene, så det lønner seg å være ute i god tid!
Husk også å sjekke om det er dyner og puter på leirstedet, sånn at man faktisk kan ta med sengetøy i stedet for sovepose!
Reisemåte.
Hvordan kommer vi oss til leirstedet? Hvis det skal bestilles buss, er dette også lurt å gjøre i god tid!
Brosjyre.
Lag en brosjyre med påmeldingsslipp og påmeldingsfrist. Det trenger ikke være mye tekst om alt som skal skje i løpet av turen, pakkeliste, info om stedet osv. Erfaringsmessig er det et fåtall som leser brosjyren, men likevel…
Få med:
- Pris på turen
- Hvor dere reiser og hvordan dere kommer dit
- Kort info om hva turen dreier seg om (er det øvingshelg, miljøweekend, lederkurs e.l.)
- Telefonnr til den ansvarlige for turen sånn at foreldre har muligheten til å ringe og stille spørsmål
Når det nærmer seg tur og fristen for påmelding har gått ut, sender man brev i posten med giro for innbetaling, pakkeliste (hvis man skal til et leirsted hvor man må gå et stykke for eksempel gjennom skogen, er det lurt å skrive i brevet sånn at de som skal på tur pakker i sekk i stedet for koffert…)
Mat.
Skal du på tur fra fredag til søndag, kan du beregne 5 brødmåltider og en middag (kvelds, frokost, lunsj, middag, frokost, lunsj). Jeg pleier å være så sleip at jeg får ungdommene til å ta med brød, pålegg og drikke selv. På den måten får man litt mindre å handle inn noe som er veldig gunstig hvis man ikke har bil… Pakkeliste på en helgetur med Høvik menighet er standard:
– Sengetøy, altså laken, dynetrekk og putevar!
– Varmt tøy og sko til uteaktiviteter
– 1 brød og to typer pålegg
– 1l. melk eller 1l. juice
– 1 kyllingfilet evt. 200g. kjøttdeig (kommer litt an på om man har med seg noen som ikke spiser rødt kjøtt)
– Innesko
– Toalettsaker og håndkle
– Ta gjerne med morsomme spill eller andre ting som kan aktivisere flere enn deg selv! (Spillet ”Fantasi” er ofte en hit)
Beregning av middag er egentlig ikke så vanskelig som man skulle tro. Gjør det enkelt! På leir smaker alt godt, ha det i bakhodet og ikke få panikk over manglende kokkekunnskaper! Det trenger ikke være vanskeligere enn at man kjøper gryterett som man blander med vann eller melk og det kjøttet deltakerne har med! På gryterettposene står det hvor mange porsjoner posens innhold rekker til. Merk at dette er PORsjoner ikke PERsoner! Skal du på tur med 40 stk og vil lage en gryterett som inneholder 4 porsjoner: Tenk at fire porsjoner går til 2,5 pers (i hvert fall hvis det er like mange gutter som jenter som skal være med, er det mest jenter kan du regne 4 porsjoner til 3 personer…) og regn ca sånn: 40:2,5= 16 pakker med gryterett. For å være på den sikre siden, kjøp 20 pakker. Bedre med for mye mat enn for lite!
Finn også ut om noen har matallergi, sjansen er stor at du må ta med noe glutenfri mat.
Program.
Dette vil jo naturlig nok være litt forskjellig fra tur til tur. Skal man på en lederkurshelg vil programmet se annerledes ut enn på en miljøweekend. Hvis det skal være en tur med undervisning og kurs, er det smart å legge det meste av teoriundervisningen tidlig på dagen. Bruk heller ettermiddag og kveld til litt mer praktiske ting, gruppearbeid og den slags. Hjernen til en ungdom er ikke så mottagelig for forelesninger i bibelkunnskap etter kl 1700… (ingen hjerner er vel egentlig det…).
Er dere på en ren miljøtur er det smart å ha noen treffpunkter i løpet av dagen, om det så bare er for å leke en dustete lek sammen en halvtime midt på dagen! Gi beskjed første kvelden at rommet bare skal brukes til soving, sånn at ungdommene ikke klikker seg i små grupper på rommene!
Skal det være kveldsprogram av noe slag er dette lurt å delegere til noen i forkant av leiren sånn at du som ansvarlig ikke må holde tak i absolutt alt som skal skje! Delegering generelt er smart, da frigjør du din egen kapasitet til å følge mer med på hva som faktisk foregår, hvordan folk har det osv. Del gjengen opp i grupper som får ansvar for de forskjellige måltidene, så er alt du trenger å gjøre å sette dem i gang!
Gud.
Når man reiser på tur i regi av en menighet, er det et poeng at Gud også er med i beregningen! Det er ingen tvil om at man er mer mottakelig når man er på tur og har det fint med hyggelige mennesker, og det må vi jo bruke til vår fordel! Det trenger ikke være så omfattende og vanskelig:
Synge før og etter maten kan for noen være veldig eksotisk! Ikke aller er som meg som har det så i blodet at det er helt naturlig! Innfør det fra første måltid sånn at det blir noe man gjør før og etter maten! Husk at bordverset er en bønn, ikke et brølekor…
morgensamling/ord for dagen. Samle hele gjengen etter at oppvasken etter frokost er unnagjort, syng en sang, les en tekst, be en bønn (Fadervår kan fint brukes)
Kveldsavslutning/skumringsstund/andakt… Kjært barn har mange navn… Vi samles med fokus på Gud før vi sier god natt. Her er det uendelig mange muligheter, men viktige ingredienser er stearinlys, kassegitar/piano, Bibel og en sangbok. Andaktene er også en fin ting å delegere til noen av ungdommene selv i forkant av leir. Det at en 15-16 åring forteller om sin tro har etter min erfaring mye mer effekt enn at en rutinert prest eller kateket gjør det samme! Bruk selvfølgelig de ressursene dere har og ha en viss kritisk sans når du delegerer dette ansvaret til noen andre!
Lure oppgaver å delegere:
kveldsprogram. Det kan være alt fra quiz til beat for beat lek eller spillekveld med playstation eller brettspill, alt avhengig av ressursene du har
morgensamling og kveldsavslutning
Daghavende (samle folk til måltider, sørge for å vekke folk om morgenen, den som har spesielt ansvar for å huske programmet for dagen)
Kokk, altså den som har hovedansvaret for å lage det av mat som skal lages og som setter kjøkkengruppene i arbeid
Det kan også være smart å prate litt med de som er ledere på en leir enten i forkant av leiren eller på ledermøter underveis. Som leder har man et ekstra ansvar på leir, man er nesten på jobb (selv om det er frivillig jobb.) Ledere har ansvar for at alle som er med på leir, har det bra, de skal altså ha øyne og øre åpne for det som skjer i gruppa underveis i leiren. Dette innebærer at de skal se og høre hvordan folk snakker til hverandre, behandler hverandre, fange opp om noen faller utenfor, ta en runde på rommene når det er program og sørge for at alle er med når det skjer noe. Det er også fint om ledere er bevisste på språkbruk og hva de snakker om med hverandre når det er andre til stede (det er ikke ok å snakke om festing, sex og den type ting når Mart og Erik på 14 sitter ved siden av for å si det veldig enkelt).
Husk å ta med:
- lister over alle du har med på tur med telefonnr hjem til foreldre
- førstehjelpsutstyr
- fyrstikker og telys
- penner, ark og tape
- og for ekstra goodwill; sjokoladekakemix sånn at du kan trylle fram deilig sjokoladekake lørdag kveld!
God tur!
God artikkel.